New layer New layer New layer

Diada social

A partir de l’any 1979 el Centre Excursionista Garriguenc va anar vertebrant el calendari del que serien les activitats emblemàtiques de l’entitat. Entre elles cal destacar la Diada Social. Aquest dia, s’apleguen tots els socis del Centre a l’Ermita de Sant Cristòfol de Monteugues. L’ermita està situada en un ombrívol i acollidor paratge, en una bonica esplanada herbada amb til·lers i acàcies. L’actual edifici, en part romànic, data del segle XI tot i que ha sofert moltes modificacions. És d’una sola nau amb sagristia annexa, i cobert amb volta de canó  seguit. A l’absis semicircular, s’hi pot distingir unes quantes arcuacions llombardes. L’arc d’accés és de mig punt amb amples dovelles. Abans de la destrucció de 1936, a l’interior, s’hi conservava un  petit retaule gòtic i un altre de plateresc ambdós dedicats a Sant Cristòfol. També desaparegué una de les dues campanes que hi havia, datada el 1771 i fosa a Granollers. L’altra, també desapareguda, és la cèlebre campana dita de Carlemany, que duia gravada la inscripció “Carolus magnus me fecit” segurament referint-se a l’ermita, perquè diu la tradició que fou erigida per Carlemany en acció de gràcies per la victòria sobre els sarraïns al pla de la Batalla.

La tradició és pujar a peu des des de La Garriga iniciant el recorregut des del Consorci, al costat de l’antiga fàbrica de la “Sati”. Allà es fa una missa i un petit concert a càrrec de la Coral Ariadna. Seguidament hi ha un esmorzar per a tots els socis i caminants que assisteixen esporàdicament a la festa. Acabem amb una ballada de sardanes.

L’any 2018, excepcionalment la diada Social es va fer a dins de la Seu del Centre Excusionista de La Garriga, a Can Queló, on es va oferir una mostra de tot el recorregut de l’entitat. Aquesta es va enregistrar en un petit reportatge.