New layer New layer New layer

Flama del Canigó • Focs de Sant Joan

“La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim d’aquesta muntanya del Pirineu català i centenars de voluntaris i equips de foc la distribueixen arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Així comença, any rere any, la celebració d’una festa ancestral vinculada al solstici d’estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana.”

Des del Centre Excursionista Garriguenc es participa activament amb la festa de “La Flama del Canigó”.

El manifest de la Flama del 2020 ha estat escrit per diverses persones que han viscut aquests moments incerts a causa de la COVID19:

“Un any més renovem la Flama del Canigó, i ho fem en una situació adversa i plena d’incerteses. Malgrat les dificultats, una petita gran xarxa col·lectiva fa possible, també aquest any, que la flama que es regenera al cim del Canigó arribi a tots els indrets de casa nostra. A cada ciutat, a cada vila, a cada barri, a cada balcó. Treballant col·lectivament per un objectiu comú. Un projecte que demostra, com tants altres, com és aquest país. Un país que té la seva principal fortalesa en la gent que el conformem. Ho hem vist, també, aquests darrers mesos, en la manera com hem afrontat la pandèmia: tothom assumint el seu paper, la seva part de responsabilitat individual i col·lectiva. Són moments en què la solidaritat i el suport mutu s’han convertit en la base per seguir endavant. És evident que aquesta situació ha estat un cop fort per a tothom, aquí i arreu del planeta. Canvis d’hàbits, increment de les desigualtats, qüestionament de drets i llibertats, pèrdua de gent estimada… Enguany aprofitem aquest moment de l’encesa de la Flama a cada racó del país, no només per reivindicar la unitat de la llengua i la lluita pels drets i les llibertats dels Països Catalans, sinó també per recordar totes aquelles persones que ja no hi són i que trobem i trobarem a faltar. Volem destacar tota aquella gent que manteniu encesa la Flama, dia rere dia, any rere any. Una Flama que, passi el que passi, no s’apaga mai.

Visca la Flama del Canigó! Visca els Països Catalans!”

Aquest missatge ha estat escrit coralment per: Glòria Bassets, metgessa; Marc Ferrer, bomber; Carles Furriols, metge; Elena Gual, mestra; Lluís Marmi, llibreter; Mireia Mena, pagesa agroecològica; Joan Molins, alumne d’escola; Elisabeth P. Cuscó, infermera; Marco Ruggero, transportista; Pili Sanmartín, viticultora. 

Tots ells són representants d’alguns dels sectors que han tingut un paper clau en la situació generada per la COVID-19.
Juny de 2020.

El 23 de juny, el Centre Excursionista Garriguenc col·labora en l’organització de l’arribada de la Flama del Canigó a La Garriga. Des de 1955, moltes poblacions repartides arreu dels Països Catalans encenen les fogueres de Sant Joan amb un mateix foc procedent del cim del Canigó: la Flama del Canigó.

La Flama es recull a Coll D’Ares i es porta fins a La Garriga, on és previst d’arribar cap a les vuit del vespre. Es fa la rebuda de la Flama al barri de Can Queralt i a cap a quarts de nou s’inicia la Cercavila de la Flama pels carrers principals de la vila.

Quan s’arriba a la Plaça de l’Església, es fa l’encesa de la foguera amb el foc del Canigó. A continuació hi ha la lectura per part de l’alcaldessa/alcalde del Manifest de la Festa Nacional dels Països Catalans i es balla una sardana commemorativa. El CEG convida a coca i vi bo a tothom.

També són col·laboradors de l’acte l’Agrupació Sardanista de La Garriga, Òmnium Cultural de La Garriga i els Geganters de La Garriga.