El 25 de març, festa de l’Encarnació, té lloc aquesta trobada al santuari de Puiggraciós, on se celebra una missa i una benedicció de panets, que es reparteixen entre els assistents.
Aquest aplec, que ja es feia abans de la construcció del santuari l’any 1711, l’instituïren set masies de la parròquia de Montmany que es comprometeren a fer pa i repartir-lo als assistents en la diada. L’any 2011, en el context de la celebració dels 300 anys de la fundació del santuari, la missa i la benedicció foren presidides pel bisbe de Terrassa.
Construït entre 1701 i 1711, el Santuari de Puiggraciós fou erigit al lloc en el que, segons la tradició, s’havia trobat la imatge gòtica de Santa Maria, datada del segle XV, que fins a la construcció del santuari es venerava a l’església de Sant Pau de Montmany. L’edificació actual (1957) és un projecte de restauració de Lluís Bonet i Garí.
Des de 1973, el santuari és regit per una comunitat de monges benedictines que han reconvertit el lloc en recer d’acolliment. Sobre l’ermita, hi ha una torre de senyals construïda el 1845; als peus de la torre hi ha un petit edifici, abans capella, que recordava el lloc on la tradició diu que es trobà la imatge.
El santuari de Puiggraciós és un clar referent de la devoció mariana dels nuclis de l’entorn, com ho testimonia el fet que cada poble té durant l’any la seva festivitat per pujar-hi a venerar la Mare de déu de Puiggraciós. Pels garriguencs, aquesta festivitat es celebra el darrer diumenge d’abril.