New layer New layer New layer

Història

A La Garriga tenim constància de grups excursionistes organitzats anys abans de la constitució del Centre Excursionista Garriguenc. Potser l’antecedent més reeixit fou el Grup Excursionista Garriguenc (1954), però cap d’aquests grups pogué consolidar-se fins l’any 1976 en que neix el C. E. Garriguenc.

A les ratlles de salutació del butlletí ja es posa de manifest quins son els anhels de la nova entitat: Integrar en el “Centre” tots els afeccionats a la muntanya, millorar i protegir l’entorn natural, així com testimoniar reconeixement a Mossèn Jaume Oliveras, garriguenc i pioner de l’Excursionisme Català.

La trobada fundacional té lloc el 12 de desembre de 1976, allà es forma la junta constituent presidida per en Ramon Pareras. El primer local fou a l’Avinguda 11 de setembre, 59 1r , l’actual carrer dels Banys i allà es va romandre fins l’any 1980 que l’entitat es trasllada al local del Passatge Gubern, que ha estat seu del “Centre” fins a disposar del nou local de can Queló.

Les primeres seccions que funcionen a l’entitat als seus inicis son la secció de Muntanya, que organitza excursions al Pirineu i pre-pirineu, així com alguna campanya d’estiu als Alps. Igualment porta a terme la travessa de Viladrau a la Garriga, instaurada anys abans per la “Colla de les dues” que amb el temps esdevindrà una travessa clàssica del calendari d’activitats del Centre. També es realitza la marxa social de Regularitat.

La secció d’Esquí tenia molta vitalitat a l’inici del Centre, i ajudà a divulgar aquest esport entre els socis per mitjà de sortides a la Molina així com en projeccions i pel•lícules. També la secció d’Escalada funciona des dels inicis de l’entitat. El butlletí recull sortides als Pirineus o als Alps, així com pràctiques al Sot del Bac, Sot de la Guillota o el Folló, per iniciar nous practicants en l’esport de l’escalada.

Amb el temps s’incorporen noves seccions i noves activitats, ja el setembre de 1979 trobem una secció dedicada a la mainada i al jovent. De mica en mica es va vertebrant el que serà el calendari d’activitats de l’entitat: Portada del Pessebre i missa del Gall per Nadal, Festa de l’arbre, Ofici a Puiggraciós, Focs de Sant Joan, diada del Centre i Castanyada.

Després s’hi afegiran noves marxes i travesses: La Garriga a Montserrat, Turó de l’Home a la Garriga i la realització del Petit Recorregut entorn de la Garriga.

L’any 78 amb l’entitat ja constituïda oficialment s’elegeix l’Esteve Noguera com a nou president succeint a Ramon Pareras, que havia estat president de la Junta constituent i que tornarà a ser-ho l’any 1982.

El Centre comença a fer-se gran, l’any 1986 s’arriba al 10è Aniversari, l’esforç per tal de consolidar l’entitat, comença a veure els primers resultats. El local social queda petit i s’amplia amb una gran sala annexa. S’ha acomplert una nova etapa, cal renovar la junta, a les eleccions del setembre de 1986, surt elegit Josep Lluís Pujol com a nou president del Centre.

El desig, la il·lusió i cada vegada una major experiència i maduresa porta a que la gent del Centre organitzi vàries expedicions: Kilimanjaro, Aconcagua, Gran Atlas, Yosemite, Muztagata o L’Amin Brakk, son fites diverses que reflecteixen la presència de l’excursionisme Garriguenc arreu del món.

El juliol de 1989 s’enceta una etapa en que l’entitat serà regida per una Junta Gestora, però no per això decau l’activitat o la presència en l’ambient associatiu de la Garriga, ja que noves seccions i activitats s’incorporen al Centre: Mountain Bike, Secció de Senders o colla Som-hi, Som-hi, Escalada al Campanar.

L’any 1992 el Centre celebra el 15è aniversari, amb una exposició que recull no sols la història de l’entitat sinó que també vol fer un reconeixement pels diversos grups d’excursionistes que van possibilitar el naixement del Centre Excursionista Garriguenc.

El Juliol de 1993 s’elegeix com a nou president Manel Mas que en certa manera ja havia liderat la Junta Gestora i que es posa novament al front de l’entitat. Neixen en aquesta etapa les sessions de pràctica de Ioga i la secció de Mediambient, a les quals l’any següent s’afegirà la secció de Teatre, vinculada al Centre abans d’esdevenir associació independent.

L’any 1996 s’arriba al 20è aniversari, a més el butlletí que ha estat l’òrgan difusor del batec de l’entitat des de l’inici arriba al número 100, son moltes les cròniques i fotografies que des de les pàgines del butlletí han anat teixint la història del Centre.

El juliol de 1997 s’elegeix una nova junta, presidida per en Josep Casanovas, serà ja el 5è president del C.E. Garriguenc, i qui dirigirà l’entitat en el 25è aniversari. Les activitats continuen, la secció d’escalada viu una etapa de forta activitat amb l’obertura de noves vies i l’estrena d’un rocòdrom més complert i manejable.

A l’octubre de 1998 l’entitat presenta el llibre “Excursions pels voltants de la Garriga”, un bon referent per conèixer els paisatges garriguencs, i que juntament a la reedició en facsímil de l´obra “Els llamps de la Maleïda” de mossèn Jaume Oliveras constitueixen una bona aportació cultural del Centre.

L’any 1999 la colla “Som-hi Som-hi” continua la seva marxa per tot Catalunya i ja porta més de 1000 Km. caminats arreu del país.

L’any 2001 s’arriba al 25è aniversari i totes les activitats tenen especial relleu , marxes, excursions, campament d’estiu als Alps, projeccions i exposicions commemoratives.

Fins aquí la història, ara ens cal plantejar el futur amb optimisme, el Centre gaudeix de bona salut i tenim molt de camí per fer. Si vols ser-ne protagonista vine al Centre i participa en les nostres activitats, fes-te’n soci.

Josep Castells i Gironès